Uselt boende upprör studenter

I en barack i ett industriområde, med bara några meter till järnvägsspåret bor 70 utbytesstudenter på Kungliga Tekniska Högskolan. På ena våningen delar 40 personer på tre spisar, vilket gör att vissa tvingas äta middag först vid tio på kvällen.

Marco Gaboardi från Italien flyttade till KTH:s studentboende i Albano för två månader sedan:
- Det är svårt att förklara hur det är, när jag berättar att jag bor i en container så tror folk att jag skämtar. Men det är sant. Jag har aldrig sett något värre än detta.

Marco Gaboardi berättar att han först trodde att han kommit till fel adress när han såg sin nya bostad. Men baracken på industritomten skulle bli hans, och 70 andra internationella studenters nya hem.

För rummet på 10 kvadratmeter betalar Marco 2800 kronor varje månad. Marco berättar att han är mycket besviken och letar nu efter en ny bostad.

Standarden på studentboendet i Albanoområdet är väldigt dålig, det erkänner Yvonne Wahlbäck Bång, chef för KTH Bostad. Varför det är så kan hon däremot inte svara på. Ansvaret för bostädernas skick är fastighetsägarens säger hon.

Men på KTH:s hemsida finns varken text eller foto som förklarar att bostäderna i Albano är mycket enkla. Och både Marco Gaboardi och flera av hans vänner berättar om hur besvikna de varit när de flyttat in i sitt nya hem.

Men som utbytesstudent har man inga alternativ, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista