Ombildning av skolor får kritik

Antalet ansökningar från skolpersonal, främst rektorer, som vill ombilda kommunala skolor till friskolor har ökat lavinartat senaste året. Just nu behandlar Skolverket ansökningar från 26 grundskolor och 12 gymnasieskolor i Stockholms län.

Men Per Ledin VD för friskolan Kunskapsskolan, tycker att det är att sätta konkurrensen ur spela att låta en rektor ta över utan upphandling:
- Om kommunen inte vill driva en skola så borde kommunen antingen lägga ned den eller sälja den. Ska man sälja en skola så måste man var säker på att man säljer till rätt pris och det rimligaste vore väl att man tar in tre konkurrerande bud.

Antalet kommunala skolor som ansökt om att få ta över och bilda friskola har ökat lavinartat sen förra året. Då fick Skolverket in ett fåtal förfrågningar. Nu behandlar Skolverket ansökningar från 26 grundskolor och 12 gymnasieskolor i Stockholms län, det säger Birgitta Fredander, enhetschef på Skolverket till Radio Stockholm.

När Tibble gymnasium i Täby övergick till att drivas som friskola nu till hösten, väckte det stora protester. Skolan såldes alldeles för billigt, hette det bland annat, kommunen tog betalt bara för lokalerna och inte för varumärket.

Det här snedvrider konkurrensen och risk finns att en rektor som får tillstånd att ta över en kommunal skola till lågt pris sen säljer och drar in vinsten själv istället för att pengarna går till kommuninvånarna, menar Kunskapsskolans VD.

På Sveriges kommuner och landsting snabbutreds just nu frågan om vilka regler som egentligen styr den här sortens försäljningar och om det finns oklarheter i regelsystemet, det säger Hans Ekman chef för avdelningen för juridik på Sveriges Kommuner och Landsting.  

Ylva Bogegård
ylva.bogegard@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista