Hovrätten fäller två män för våldtäkt

Uppdaterad 17:33
Svea hovrätt fäller de två så kallade Stureplansprofilerna i det mycket uppmärksammade målet om våldtäkt mot en 19-årig kvinna. De döms till fyra års fängelse.

– Eftersom det är frågan om två män som samtidigt har förgripit sig på en kvinna som befann sig i en mycket utsatt situation, bedömer hovrätten våldtäkterna som grova, säger hovrättslagman Göran Ewerlöf.

Svea hovrätt ändrar alltså tingsrättens dom och dömer de båda männen för grov våldtäkt till fängelse i fyra år.

Tingsrätten friade ju, men hovrätten anser att åklagaren bevisat att de två männen tvingat kvinnan till samlag med hot och våld och därför ändrade hovrätten domen.

Fler än en
Att det anses grovt beror på att det var fler än en gärningsman och att kvinnan befann sig i ett hjälplöst tillstånd och inte kunde kalla på hjälp.

Det var i våras som kvinnan följde med de två männen som hon kände sedan tidigare hem till den ene.

Hon har berättat att de utsatte henne för sexuella övergrepp och att hon förgäves försökte värja sig.

I tingsrätten ansågs det inte bevisat att männen inte förstod att kvinnan inte ville men hovrätten anser alltså att det handlade om grov våldtäkt.

Männen ska också betala drygt 155 000 kronor i skadestånd till kvinnan.

Telefonsamtal till polis
Hovrätten har tagit stor hänsyn till bevisningen i form av telefonsamtal till polisen och larmcentralen och hur kvinnan mådde efter våldtäkten. Men en av de fälldas advokat, Peter Mutvei, anser inte att den bevisningen håller.

– Värderingen av bevisningen vore kanske lite mer nyanserad, lite mer som tingsrättens dom när de prövar de olika leden. Här i hovrätten har liksom svept över hennes berättelse och så har man valt att tolka in allt enligt hennes berättelse, så har man tagit bort allt annat som kanske har väldigt stor betydelse och borde pekat i annan riktning.

Finns det någon anledning att överklaga?

– Ja, det finns det.

Och du kommer att göra det?

– Ja.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista