Strid om skolpolitiken i budgetdebatt

Vilken skola det är som ger bäst kunskaper och framtid för eleverna var stridsfrågan under torsdagseftermiddagens budgetmöte i Stockholms stadhus.

Lotta Edholm, folkpartistiskt skolborgarråd, var kritisk till hur skolan tidigare fungerat.

– För vad sänder det för signal till föräldrarna när deras barn tillåts gå nio år i skolan utan att uppnå grundläggande kunskaper i flertalet ämnen? När det går att lämna grundskolan utan att kunna läsa och räkna ordentligt. Ingen elev ska behöva lämna skolan utan tillräckliga kunkskaper.

– Därför måste vi ha beredskapen att ge alla den hjälp och det stöd som behövs för att uppnå målen. I sista hand kan det innebära att de erbjuds ett tionde grundskoleår. 

Pedagogiskt arbete
Oppositionen kontrade med att majoritetens skattesänkningar istället leder till färre kronor för pedagogiskt arbete.

– Skillnaden medan den borgerliga budgeten och det socialdemokratiska budgetalternativet är ingenstans så stor eller så tydlig som på utbildningsområdet. Och det är en skillnad som ganska enkelt låter sig sammanfattas. Varje krona som ni vill använda till att sänka skatten, vill vi satsa på skolan, sa Roger Mogert, socialdemokratiskt oppositionsborgarråd.

Skriftliga omdömen
För att fler elever ska uppfylla målen menar Lotta Edholm att skriftliga omdömen ger elever, föräldrar och lärare en bättre kunskap om hur utbildningen fungerar:

– Vi inför skriftliga omdömen, både i kunskapsutveckling, men också i social utveckling. Det är vår skyldighet att ge föräldrar och elever tydlig information om resultat och kunskapsutveckling. 

Miljöpartiet reagerade
Men att de borgerliga parttierna öppnar för betyg även på lågstadiet fick miljöpartisten Jonas Eklund att reagera.

– De barn som i folkpartiets Stockholm ska få en icke-godkänd-stämpel på sig skriftligt redan i ettan, de ska i stället i miljöpartiets Stockholm få veta via sina föräldrar, muntligen, att de behöver vidta någon åtgärd tillsammans, elev, föräldrar och lärare.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".