Unik nattvandring för hemlösa

Under natten mot fredag genomfördes en rekordstor insats för utsatta personer i Stockholm. Runt 70 fältassistenter från kommunen nattvandrade för att kartlägga och erbjuda hjälp till hemlösa, missbrukare och psykiskt sjuka.

Eva-Lii Mark, enhetschef på St. Görans uppsökarteam, är en av dem som arbetade som nattvandrare på Södermalm i Stockholm. Att jobba som så kallad uppsökare är inte helt enkelt säger hon:
- Vi kan bli bemötta med ”dra åt helvete din jävla subba”...

Att försöka hjäpa missbrukare, hemlösa och psykiskt sjuka personer är svårt eftersom att det inte finns några givna ramar för hur ett möte ska gå till, säger Eva-Lii Mark. Att vara uppsökare kräver en oerhörd fingertoppskänsla:
- Det är inte bara att gå fram till en person och fråga om de behöver hjälp. Risken är att personen känner sig sårad eller kränkt för att man har identifierat de på det sättet.

Varje dag vandrar några uppsökare från socialtjänsten på Stockholms gator för att erbjuda socialt utsatta personer hjälp. Platser som besöks regelbundet är Sergels torg, Centralstationen, tunnelbaneuppgångar och parker.

Men trots att det kan vara både svårt och farligt tycker Eva-Lii Mark att arbetet känns meningsfullt och uppskattat.

Under tiden hennes grupp nattvandrade runt Slussen, Medborgarplatsen och Mosebacke på Södermalm igår kväll mötte hon flera hemlösa.

På Stockholm stads initiativ vandrade igår kväll och inatt 70 uppsökare över hela Stockholm, vilket är den största enskilda insatsen någonsin. Ett mycket värdefullt initiativ tycker Eva-Lii Mark:
- Det är inte okej att hamna utanför samhället. Alla har en plats och det är vår uppgift att lotsa dom tillbaka.

Helen Ling
helen.ling@sr.se