Bantad miljöförvaltning ämne för debatt

Den borgerliga majoritetens nedskärningar inom miljöförvaltningen fick omfattande kritik från oppositionen vid fredagens fortsatta budgetdebatt i Stockholms stadshus.

– Nu har också Nobels fredspris gått till dem som arbetar med miljön, vilket ytterligare understryker vikten av detta arbete. Tyvärr har inte Stockholms stads omoderna majoritet förstått det här. Det är pinsamt och förskräckande, sa socialdemokraten Eva Louise Erlandsson Slorach.

Ingen självklar koppling
Det moderata miljöborgarrådet Ulla Hamilton menade dock att det inte finns någon självklar koppling mellan miljöförvaltningens budget och miljön i Stockholm.

– Den här majoriteten ägnar sig inte åt att ösa pengar över miljöförvaltningen. Vi jobbar medvetet, över hela linjen, i bolag och förvaltningar, för att förbättra miljön i staden och stadens olika verksamheter. Miljöarbete ska inte vara något som ligger vid sidan om.

Lätt ironi
Miljöpartiets Åsa Romson konstaterade med lätt ironi att hon var glad över att inte besparingarna blev större.

– Så man borde faktiskt vara glad idag. Vi har i alla fall en halv miljöförvaltning. Det värsta är att det stora miljöarbetet i staden, det som bedrivs hur vi utvecklar staden, i alla nämnder och styrelser, där har vi ingen halvering, där har vi helt om marsch.

Mer kärnkraft
Folkpartiet vill se mer kärnkraft för att minska utsläppen.

– Verkligen satsa på att köpa el som är producerad av kärnkraft, för det tror vi är det enda sättet att verkligen stoppa växthusgaserna, sa Karin Karlsbro.

Och Per Ankersjö centerpartiet såg sig som ett borgerligt miljöalternativ.

– Miljövänsterns ingång i miljöfrågorna präglas av stora offentliga projekt, förbudspolitik och en misstro mot såväl individer som företag. Centerpartiet vill ha en miljöpolitik som bygger på frihet och marknadsekonomi, sa Per Ankersjö. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".