Oro i skärgården efter nedläggningshot

Många jobb riskerar att försvinna från flera skärgårdsöar i Stockholm då polisen vill centralisera och dra ner på sin utlokaliserade telefonservice.

I skärgården finns det callcenter eller kontaktcentrum på Ornö, Sandhamn och Arholma, men de kan komma att slås ihop och flyttas till fastlandet.

Anna Hallenborg Bertilson som bor på Ornö, och jobbar med polisens telefonservice på ön, är orolig:
- Jag och mina arbetskamrater tycker att det vore fruktansvärt om det här försvann. Vi tycker om vårt jobb och vill ha det kvar.

På polisens kontaktcenter, PKC, som är utplacerade på tre platser i Stockholms skärgård tar personalen emot polisanmälningar via telefon.

17 civilanställda jobbar på PKC på Ornö och dom flesta är bofasta på ön. Centrat har varit igång i fem och ett halvt år. Dom övriga PKC-erna på Sandhamn och Arholma är ungefär lika stora.

När PKC verksamheten startade i Stockholm fick den eu- pengar för att en del av verksamheten skulle förläggas till just skärgården.

Men en flytt skulle enligt Rikspolisstyrelsens utredare göra att verksamheten blir mer sammanhållen. Det skulle också bli ekonomiska vinster, enligt utredningen. Idag finns det 70 kontaktcentra i landet men polisen vill dra ner de till sju.

Men både Landshövdingen Per Unckel och kommunpolitiker i Värmdö, Norrtälje och Haninge är starkt kritiska till att flytta centrena. Dom är oroliga för dom arbeten som försvinner från öarna när kontaktcentren flyttas.

På Ornö tror man hela ön kommer att påverkas om flytten blir av. Maria Granström är gruppchef på kontaktcentrat där:
- Försvinner barnfamiljer så blir det så att skolan också försvinner, det får absolut inte hända.

Peter Johansson
peter.johansson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".