Allt fler går i pension tidigt

Det blir allt vanligare att äldre tar ut pension innan de fyllt 65 år. Under de senaste fyra åren har personer i Stockholms län som väljer att ta ut sin ålderspension tidigare än vid 65 mer än fördubblats, visar siffror från Försäkringskassan.

Arne Tornberg och Astrid Björklund valde båda att sluta tidigare på sina jobb:
- Jag skulle fylla 60 och hade jobbat i 41 år och kände att jag ville sluta medan jag tyckte det var roligt.
- Jag var 61 år och hade en sjuk mamma och ett litet nyfött barnbarn som jag ville hjälpa till med.

Det är seniorträff i boulehallen på Kungsholmen, en gång varannan vecka brukar gänget från banken ses där. Andra dagar kan det vara museibesök eller andra utflykter som gäller.

Både Arne Tornberg och Astrid Björklund fick möjlighet till avtalspension från sin arbetsgivare, vilket ekonomiskt sett är mer fördelaktigt än att ta ut den så kallade ålderspensionen, den man får av staten. Men sedan det blev möjligt att välja att lämna jobbet från 61 års ålder med ålderspension, har allt fler valt att också göra det. I oktober 2003 hade totalt cirka 6500 personer i Stockholms län mellan 61 och 64 år valt att ta ut ålderspensionen. I oktober i år är motsvarande siffra nästan 14 000. Arne Tornberg tror att annat än det ekonomiska väger över:
- Jag tror att många i vår generation började jobba tidigt och man känner att man vill få ut mer av tiden vid sidan om.

På Försäkringskassan tror man att en förklaring till ökningen är att flera helt enkelt blivit medvetna om att det går att ta ut pension vid en annan ålder än 65 - det har nämligen också blivit vanligare att folk arbetar längre, upp till 67.

Men Arne Tornberg och Astrid Björklund ångrar inte att de slutade jobba tidigt:
- Inte en sekund, jag hade planerat allt noga. jag visste vad jag ville göra när jag gick i pension.
- Det har blivit ett rikare liv, avslutar Astrid Björklund.

Maria Blomquist
maria.blomquist@sr.se