Fängelsedomar efter knivmisshandel

En 22-årig man dömdes på torsdagen till sex års fängelse för mordförsök efter att ha knivhuggit en person med antifascistiska sympatier i samband med bråk mellan nazister och antifascister vid Slussen i Stockholm. En 32-årig man som också deltog i bråket dömdes till fängelse i två år för medhjälp till mordförsök.

Lördagen den 1 september blev det ett stort kaos vid Södermalmstorg i närheten av tunnelbanestationen Slussen.

Där hade sympatisörer till Svenska motståndsrörelsen ett bokbord. När anifascister närmade sig från Katarinavägen började både flaskor och stenar att hagla mellan grupperna.

I tumultet som uppstod när nazistsympatisörerna rusade efter antifascisterna på Katarinavägen knivskars en av antifascisterna i nacke och hals.

En person som passerade platsen vid tillfället fotograferade delar av händelserna med sin mobiltelefonkamera och det vittnet har också kunnat uppge hur den ene av de nu dömda – 32-åringen – hetsat 22-åringen genom att skrika ”Stick det jävla svinet”.

Nu döms alltså de båda till fängelse i sex år respektive två år för mordförsök och medhjälp till mordförsök.

De har båda varit straffade tidigare för bland annat grov misshandel respektive grov misshandel och dråp och och ska också avtjäna nästan fyra månader respektive två år av straff de tidigare varit villkorligt frigivna från.

De båda som nekar till anklagelserna ska också betala drygt 109 000 kronor till den knivhuggne.