Svårt dataporgram skapar problem för kommunerna

Flera kommuner i Stockholms län har köpt in ett dataprogram som ska beräkna omsorgsavgifterna för äldre. Men programmet har inte alltid fungerat. I Nynäshamn, Danderyd, Lidingö, Täby, Tyresö, Vallentuna, Haninge och Uppland Väsby kommun har man haft problem med dataprogrammet. I Upplands Väsby har man hittat ett eget sätt att lösa problemet. Där tvingas tjänstemännen varje månad räkna ut pensionärernas omsorgsavgifter för hand.
I somras infördes maxtaxa i äldreomsorgen i hela landet. Alla kommuner var då tvungna att ändra på hur avgifterna beräknas för dom äldre som bor i äldreboenden eller har hemtjänst. Men dataprogrammen som flera kommuner köpt in för att sköta beräkningarna har inte alltid fungerat. I Nynäshamn Kommun tog det flera månader innan det gick att skicka ut beslut med dom rätta avgifterna. Därför ska nu dom äldre slippa betala för juli, augusti och september. Även om det innebär en kostnad på uppåt 450 000 kronor för kommunen. I Upplands Väsby har man hittat ett eget sätt att lösa problemet. Där tvingas tjänstemännen varje månad räkna ut pensionärernas omsorgsavgifter för hand. - Vi har alltså satt personal att räkna äldreomsorgstaxan för hand, när vi hade velat räkna det maskinellt. Så det har ju varit problem för vår del. Exakt hur mycket det kostar vågar jag inte svara på, men helt klart är att det varit mer effektivt att använda dom här personernas resurser till annat än att räkna det manuellt, det är ju helt klart, säger Jonas Wiklund, administrativ chef på social- och omvårdnadsförvaltningen i Uppland Väsby Kommun till Radio Stockholm. Enligt WM-data som levererat dataprogrammet beror problemen bland annat på att det finns många olika inställningar i programmet som måste ställas in efter varje kommuns önskemål.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".