Omstridda träd ska fällas på södermalm

Igår beslutade stadsdelsnämnden i Maria-Gamla Stan i Stockholm att de träd som bedöms vara i akut dåligt skick ska ersättas med nya. Hästkastanjerna har drabbats av röta och står så trångt att de lutar ut i gatan. Hur många av de 26 träden som ska ersättas har det tvistats om - minst elva föreslog tjänstemännen på gatu- och fastighetskontoret, medan boende i området tycker att det räcker med fem.
Det har också debatterats om trottoarerna ska bli bredare eller inte, nåt som skulle ge mer plats för träden och för funktionshiondrade men minska antalet p-platser. Stadsdelsnämnden Maria-Gamla Stan beslutade inte igår exakt hur många kastanjer som ska bytas ut, utan bara att de som är i akut dålig skick ska ersättas med nya blommande träd av liknande typ. Nämnden tycker INTE att trottoarerna ska breddas. Däremot bör allén bli glesare för ljusets skull. En av de som samlat in namnunderskrifter för att rädda kastanjeträden, Mona Wilcke, säger till Radio Stockholm att hon ser det som en seger om inte alla träd tas ner och om trottoarerna inte breddas. Det avgörande beslutet om kastanjerna på Swedenborgsgatan ska fattas centralt av Stockholms stads gatu- och fastighetsnämnd.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".