Privatiseringar av skolor lär dröja

Ansökningar om att göra om kommunala skolor till friskolor har ökat lavinartat i Stockholm på sistone.

Men det kommer inte att bli några omvandlingar eller avknoppningar - som det också brukar kallas - förrän reglerna blivit helt utredda. Det säger Stockholms skolborgarråd, folkpartisten Lotta Edholm.

I Stockholms stad kommer man att genomföra anonyma enkäter bland personal och föräldrar för att se om det finns en majoritet för att skolan övergår från att vara kommunal till att drivas som friskola innan utbildningsnämnden säger ja till avknoppning, säger Lotta Edholm.

Som vi berättat tidigare har skolverket fått in mångdubbelt med ansökningar jämfört med tidigare år, men reglerna för vad som gäller när en skola övergår från att vara kommunal till att bli friskola är oklara och det pågår utredningar både på statlig nivå och hos Sveriges kommuner och landsting. De utredningarna kommer Stockholms stad att avvakta.

På Skolverket har man dock för avsikt att ta ställning redan före jul till samtliga förfrågningar om avknoppning. En skola som fått ja från Skolverket till avknoppning blir svår att stoppa om kommunen skulle vara av en annan åsikt. Däremot kan det ta tid för skolan att komma igång om kommunen överklagar deras rätt till bidrag, säger Patrik Levin, undervisningsråd på skolverket.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".