Vräktes utan hjälp till mat och hyra

Den stelopererade tvåbarnsmamman Susanne vräktes från sin handikappanpassade lägenhet i Årsta i södra Stockholm utan att socialtjänsten ingrep för att hjälpa till. Nu är ärendet anmält till Länsstyrelsen för granskning.

Under lång tid försökte hon få hjälp med hyran för att slippa vräkningen men socialtjänsten sa nej till att betala ut pengar till hyra och mat.

– Jag hade min dotter boende hos mig, och eftersom vi inte fick pengar ens till mat, fick hon skador och blev undernärd. Man tycker det är lite hemskt att barn kan bli undernärda i Sverige.  

Susannes problem startade med en ryggoperation för många år sedan. Trots att läkarna sa att operationen lyckades har hon fortfarande smärtor i ryggen och fötterna.

Efter att under en lång tid också ätit starka värktabletter har hon inte klarat av att jobba.

Efter att ha hamnat i kläm mellan försäkringkassan, A-kassan och socialtjänsten bad hon socialtjänsten om hjälp med mat och hyran.

Men socialtjänsten sa nej, enligt Susanne bland annat med hänvisning till att hon hade en fond som var värd 225 kronor och en begravningsförsäkring som var värd 5 200 kronor men som skulle ge 17 000 kronor om hon dog.

Inför nästa år flaggar Stockholms stad också för hårdare krav på socialbidragtagare.

Det kommer bland annat bli hårdare behovsprövning och tvång på att arbetslösa måste vara beredda att ta jobb i hela Mälardalen.

– Eftersom jag inte har fått någon hjälp, vet jag inte hur det kan bli värre. De har splittrat min familj. Kan det bli värre, än att inte kunna vara den vuxna som ska vara ett stöd för sina barn?

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".