Förseningsavgift för hyrfilm drivs in

Kommunala konsumentvägledare på flera håll i Stockholm varnar nu för företaget Seger Ekonomi och Inkasso, som enligt Konsumentverket bedriver oseriös inkassoverksamhet. Företagets affärsidé är att köpa upp fodringar från videouthyrare, och sen kräva kunder på betalning för filmer som lämnats tillbaka för sent.

Elisabet Garcia betalade, men hotades ändå med inkasso. Hon ilsknade till och kommer nu att ta strid i tingsrätten.

– Första gången blev jag inte så förbannad, då trodde jag bara att man gått omlopp, men sen blev jag förbannad. Och ännu mera förbannad blev jag när jag ser att de har satt det i system.

Men du bestämde dig alltså för att kämpa emot, varför?

– Jag fick rådet av konsumentrådgivningen att bestrid, bestrid, bestrid. För nu är de i farten igen och nu kommer de vilja använda dig för att statuera ett exempel och få ett prejudikat i tingsrätten, så kan de använda det och fortsätta arbeta på det här sättet och få in ännu mera pengar, säger Elisabet Garcia.

Har legat lågt i Stockholm
År 2005 och 2006 drog företaget Seger Ekonomi och Inkasso på sig en mängd klagomål och anmälningar från boende i Stockholmsområdet.

På senare tid har företaget legat lågt i Stockholm, något som enligt Konsumentverket beror på att man opererat i andra delar av landet, exempelvis Uppsala, Gävle och Helsingborg.

Många vågar inte protestera
Men nu är företaget på gång i Stockholmsområdet i stor skala. Och enligt konsumentvägledarna törs de flesta drabbade inte protestera även om de känner sig oriktigt behandlade - för hur många har kvitto på när de lämnade tillbaka sin videofilm.

– Senast i veckan hade jag en mamma som ringde och de hade fått ett krav. Nu var det inte så gammalt, det var från januari, men hon var ju inte helt säker på att hennes barn hade lämnat tillbaka de här fyra videofilmerna i tid, säger Maria Wisell, konsumentvägledare på Norrmalm i Stockholm.

Kritiken tillbakavisas
Hassan Yusef, VD för Seger Ekonomi o Inkasso tillbakavisar bestämt all kritik. Han hävdar att verksamheten är helt laglig och seriös

– Självklart, annars skulle vi inte finnas kvar. Vår tillsynsmyndighet, Datainspektionen är ju de som bedömer huruvida vi följer inkassolagen och god inkassosed eller inte, och det gör vi, säger Hassan Yusef.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".