Dyrt IT-system för landstinget

Ett IT-projekt inom Stockholms läns landsting kommer att bli betydligt dyrare än först beräknat. Slutnotan kommer att landa på 1,6 miljarder för ett projekt som inte kommer att avslutas fullt ut, skriver tidningen Computer Sweden som beskriver projektet som ett stort fiasko.

Anders Fridell som är pressansvarig vid Stockholms läns landsting medger för Radio Stockholm att projektet inte blivit så bra som man hade hoppats men han tillbakavisar att det skulle vara ett rent misslyckande. Han avfärdar också uppgiften om hur dyrt projektet kommer att bli.

Enligt landstinget i Stockholm är det heller inte säkert att slutnotan hamnar på 1,6 miljarder. Projektet skulle från början ha kostat cirka 200 miljoner kronor, kostnaderna är nu uppe i ungefär 300 miljoner kronor, enligt Stockholms läns landsting.

- Förhoppningen är att hitta ett datasystem med uppgifter om patienterna som är tillgängliga i flera IT-verktyg på ett sätt som gör att patientsäkerhet och integritet kan garanteras. Fortfarande sker mycket av det här manuellt, säger Anders Fridell till Radio Stockholm.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".