SL polisanmäler allt mer klotter

SL:s nya databas där allt klotter skrivs in har gjort att antalet polisanmmälningar om klotter har ökat med över 160 procent mellan januari och september i år jämfört med samma period året innan. Så här långt i år Storstockholms lokaltrafik, SL polisanmält över 12 000 fall av klotter till polisen.

– Det viktigaste och grunden till att vi tog fram skadedatabasen är att vi ska ha bra underlag till polisen. Så att vi har dokumenterade bilder och att man vet precis var det skett nånstans, så att polisen kan göra sin del in det här och följa upp de här ärendena, säger Jeanette Hügedos som jobbar på SL säkerhet och trygghet.

Kraftig ökning av anmälningar
Mellan januari och september 2006 polisanmälde SL 4 443 fall av klotter. Samma period i år har antalet ökat till runt 12 000 fall.

SL tror inte orsaken är att det klottras mer, utan att allt klotter fotograferas av och läggs in i en databas och senare polisanmäls.

– Vi har haft en del ärenden uppe i rätten och också vunnit den del skadestånd på grund av att vi har så pass bra underlag idag, än vad vi hade tidigare, säger Jeanette Hügedos.

Skadegörelsen ökar över hela länet
Totalt i Stockholms län har antalet anmälda skadegörelsebrott ökat med över 30 procent.

Det stora ökningen står klottret för, men annan skadegörelse mot kommunerna och landstinget har också ökat under året jämfört med året innan.

Mellan januari och september hade över 5 500 fall av skadegörelse anmälts till polisen i Stockholms län. Det är en ökning med 28 procent jämfört med året innan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".