Fältassistenter ska synas mer i Vårby

Fältassistenterna i Huddinge ska lägga mer tid i Vårby gård.  Under hösten har ungdomar bland annat stört och hotat bibliotekspersonal men nu ska ungdomarna få öva känslokontroll och moral via rollspel.

– Vi jobbar ju med grupper, inte individinriktat, och då jobbar man med social färdighetsträning, moralträning och känslokontrollträning utifrån det positiva som ungdomarna har i sig, säger Mounia Tajiou, fältsekreterare i Vårby.

Huddingepolitikerna har valt att satsa extra på fältarbete bland ungdomar i kommunen och särskilt med inriktning på ungdomar i Vårby. Det har varit stökigt i Vårby under hösten, bland annat har ungdomar stört och hotat bibliotekspersonal så biblioteket till slut tvingades stänga.

Planerad sedan tidigare
Men satsningen på Vårby var planerad redan innan, berättar Kicki Lundberg enhetschef på socialtjänsten i Huddinge:

– Det har funnits fältassistenter av och till och det har funnits ett fungerande samarbete via områdesledningsgrupper, där polis, socialtjänst och skola har jobbat.

– Men från och med i år är det en speciell satsning där vi har fått fler fältsekreterare till kommunen över huvud taget, och då har politikerna också riktat uppdraget till oss att lägga mer tid till just Vårby gård.

Art-grupp
Tillsammans med polis, skola och fritidsverksamhet har ungdomssektionen med fältsekreterarna i spetsen valt att bilda en så kallad art-grupp där man alltså kommer att jobba med social träning och känslokontroll.

Men allt bygger på att ungdomarna själva bestämmer sig för att de vill vara med.

– Eftersom vi inte har någon myndighetsutövning måste vår relation till ungdomarna vara frivillig – att de vill vara med, säger Mounia Tajiou.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".