Succé-år för Stockholms hyrcyklar

Idag ställs Stockholms Stads och företaget Clear Channels hyrcyklar in för säsongen. Efter en del trassel i början har hyrcykelverksamheten gått långt över förväntan dessutom verkar problemet med stölder vara på väg att lösas.

Men Johan Sundman, projektledare på företaget Clear Channel är inte förvånad över årets framgång: 
- Jag är inte överraskad, vårt interna mål var att vi skulle få 10 000 användare i år och vi har nått en bit över 12 000.
- Cyklarna har blivit svårare att stjäla också?
- Ja, vi har bytt styren som gör att de är i stort sett omöjliga att stjäla.

Cyklarna är alltså blivit svårare att stjäla, dessutom återfinns alltfler som varit borta. Just nu är det bara något drygt hundratal cyklar som man inte vet var dom finns.

Ett annat uppmärksammat problem var till en början skadegörelse. En cykelstation i Södra Stationsområdet fick stängas på grund av att cyklarna inte fick vara ifred. Men till nästa säsong räknar Clear Channel med att den är tillbaka. Glädjande nyheter för boende vid Södra Station alltså liksom för alla andra intresserade cyklister, för hyrcyklandet har blivit en sådan framgång ett utbyggnadsplanerna har utökats. nästa år ska antalet cykelstationer bli dubbelt så många, 160 stycken. 

Ulf Bungerfeldt
Ulf.bungerfeldt@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".