Hyresgäster vill ha besked om borätter

Efter den politiska turbulensen i Sundbyberg de senaste månaderna finns nu en oro över vad som ska hända med de hyresgäster som blivit lovade ombildning av sina bostäder.

Stefan Lind, medlem i bostadsrättsföreningen Bergskällan i Alby i Sundbyberg, är irriterad över att det inte blir några klara besked.

– Det är ju bedrövligt, rent ut sagt. Det alla efterfrågar är att få konkreta besked. Det är inte en sakfråga längre, utan det är en förtroendefråga. De flesta skrattar ju åt styret i Sundbyberg just nu.

– Jag har fått löfte från högsta ledningen, tidigare från den nuvarande majoriteten, att vi ska få ombilda. Jag vägrar att tro något annat.

Om det inte blir någon ombildning, då?

– Då får man överväga om man ska bo kvar i en kommun som är så här rörig. Vi trivs otroligt bra, men då måste man nog se sig om efter ställen där förtroendefrågan är viktig för dem som styr, säger Stefan Lind.

Bostadsrättsföreningen Bergskällan blev lovade en ombildning till bostadsrätter av den förra, borgerliga majoriteten i Sundbyberg. Efter två moderata avhopp i somras är det röd-gröna blocket i majoritet och idag meddelar socialdemokraterna att en ny utredning ska tillsättas för att se över ägardirektiven till kommunens bostäder.

Men Helene Hellmark Knutsson, socialdemokrat och kommunalråd i Sundbyberg, säger att kommunens bostadsrättsföreningar inte behöver känna oro. Alla föreningar som ansökt om ombildning från hyresrätt till bostadsrätt kommer att bli prövade, säger hon.

– Alla som har ansökt om intresse att ombilda kommer att prövas. Det är inte i den delen som de huvudsakliga förändringarna handlar om, utan det är att förtydliga uppdraget att det också ska finnas hyresrätter i samtliga stadsdelar, säger Helene Hellmark Knutsson. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".