Skatteväxling föreslås för att klara stora vägprojekt

För att få fram pengar till större väg- och spårprojekt har staten de senaste åren ställt allt högre krav på att kommuner och landsting ska vara med och betala. I Stockholms län rör det sig om miljardbelopp och det folkpartistiska landstingsrådet Maria Wallhager menar att det bör ske en skatteväxling mellan stat och kommuner för att inte kärnverksamheten ska påverkas.

– Skattebetalarna i Stockholms län betalar sin landstingsskatt för en kollektivtrafik och för sjukvård och då ska pengarna också gå till det. För att lösa situationen skulle man på kort sikt bland annat kunna höja statsbidragen till de regioner som tar på sig ett större ansvar för väg- och spårbyggen. Annars får nog staten behålla både ansvaret och pengarna och hantera frågan på ett bättre sätt än man gör idag, säger Maria Wallhager till Radio Stockholm.

I Stockholms län har kommuner och landsting medfinansierat och förskotterat pengar vid flera större projekt som traditionellt är statligt ansvar. För närvarande är pendeltågstunneln Citybanan ett exempel men även inkomsterna från trängselskatten får ses som en regional medfinansiering. Men att pengar tas från landsting och kommuner för att delbetala statliga vägar- och spår påverkar på sikt annan verksamhet. Även Erik Langby, moderat kommunalråd i Nacka och ordförande i kommunförbundet Stockholms län ser en skatteväxling som en möjlig variant.

– Det vore väldigt bra inför framtiden om man lokalt och regionalt själva finansierade mera och att staten kunde lämna över skattekällor på olika sätt. Vi är nog rätt många som tror på att det skulle vara nyttigt om man flyttade ut ansvaret för tydligare. Det vore bra om man både får ta ansvar för att finansiera och prioritera.

Varken Närings- eller Finansdepartementet ville under torsdagen kommentera frågan om skatteväxling.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".