Oro för färre nya sociala frivilligprojekt

Frivilligorganisationer i Stockholm som jobbar med bland annat hemlösa riskerar att inte kunna få pengar till nya projekt nästa år av Stockholms stad till följd av krav på besparingar inom socialtjänsten. Det här hävdar vänsterpartisten Karin Rågsjö, vice ordförande i socialtjänstnämnden.

– Det kan vara projekt inom hemlöshet, det kan vara projekt som handlar om unga hemlösa, som har blivit ett problem i Stockholm, den typen av projekt, säger Karin Rågsjö.

Utskottet delar ut ungefär 57 miljoner kronor årligen i stöd till olika organisationer

Pengarna för nästa kommer gå till redan pågående projekt, enligt vänsterpartiet.

Två miljoner till
För att även nästa år kunna bevilja pengar till nya projekt som riktar sig till socialt utsatta grupper så vill vänsterpartiet att utskottet ska få två miljoner kronor till av kommunstyrelsen.

– För det första är det tråkigt att man sparar på hela den sociala budgeten i stan när det är högkonjunktur, säger Karin Rågsjö.

– För det andra tycker jag att det är jättetråkigt att just ideella organisationer ska drabbas, eftersom de var garanterade av högeralliansen att det skulle komma mycket mer pengar om de kom till makten, men så blev det ju inte.

Har ökat
Moderaten Jonas Nilsson, som är ordförande i utskottet, säger att nästa års projektpott har ökat med runt 1,5 miljoner kronor.

– Karin tycker att det ska vara två miljoner till, och det kan man hålla med om, men vi får se var budgetarbetet landar i december.

Så Karin Rågsjös oro är obefogad?

– Ja, vi jobbar med baksidan av att bo i en stad, och det är viktigt att man som politiker i Stockholms stad tar ansvar för baksidan av att bo i en storstad, men det är samtidigt så att man alltid ska ta ansvar och slå vakt om de medel som finns för att kunna jobba bra med de här verksamheterna, säger Jonas Nilsson. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".