Babyboom kräver fler förlossningsplatser i länet

Det föddes betydligt fler barn i länet förra året än vad landstinget hade räknat med. För att undvika en ny kris inom förlossningsvården behövs en ny förlossningsklinik i länet redan i år. Det skriver Dagens Nyheter.
Visserligen öppnar en ny enhet på Södersjukhuset som ska klara 500 förlossningar per år - men den öppnar inte förrän i höst eller till nästa årsskifte. Det nya sjukvårdslandstingsrådet, vänsterpartisten Birgitta Sevefjord, räknar med att barnafödandet i länet kommer att öka med 1500 i år. Siffrorna över exakt hur många barn som föddes i Stockholms län i fjol är inte klara ännu, men enligt Hans Samnegård, chefläkare i landstingsledningen, föddes minst 22 500 barn i länet - men då är inte alla kvinnor i länet som födde på sjukhus utanför Stockholms län medräknade. I år räknar man med att det kommer att födas cirka 25 500 barn i länet.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".