Länsstyrelsen först i landet med bilpool

Länsstyrelsen i Stockholm är den första statliga myndighet som gått med i en bilpool. Tanken är att de ska spara pengar och bidra till en bättre miljö.

Nere i ett garage på Kungsholmen i Stockholm står varje dag minst fem bilar som är reserverade för Länsstyrelsens personal. På helgerna är det andra medlemmar i poolen som har tillgång till bilarna. Genom att gå med i poolen hoppas Länsstyrelsen kunna spara omkring 300 000 kronor årligen, dessutom hoppas man kunna minska koldioxidutsläppen med 23 ton, eftersom eftersom man ska köra med miljöbilar.

I dag är det många anställda som gärna använder sin privata bil. Det kommer det bli stopp för nu. Det är bara i undantagsfall som privat bil kan få användas i tjänsten.

Länstyrelsen i Stockholm är först ut i landet, att som statlig myndighet gå med i en bilpool. Men nu hoppas de att fler myndigheter ska ta efter. Elin Sieurin är miljöhandläggare på Länsstyrelsen tycker satsningen är viktig:
- Det är framförallt en miljövinst, men sedan är det såklart en stor ekonomisk besparing för myndigheten.

Lotta Myhrén
lotta.myhren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".