Protester mot avfall gav resultat

Både Haninge kommun och boende på ön Björkö i Stockholms skärgård protesterar mot den planerade dumpningen av mudringsmassa från bygget av hamnen i Norvik i Nynäshamn. Nu söker Stockholms hamnar andra dumpningsplatser.

Gun Rudeberg på Stockholms hamnar leder bygget av den nya hamnen:
- Vi tittar dels på de platser vi har föreslagit tidigare och på nya platser. Vi tittar även på alternativt omhändertagande.

Det var i samband med att Stockholms hamnar i somras skulle ansöka hos miljödomstolen om tillstånd att få bygga den nya hamnen Norvik i Nynäshamn som det kom fram att bolaget ville dumpa över en miljon kubikmeter muddringsmassor utanför ön Björkö i Haninge kommun.

Dom boende på ön och kommunen protesterade och begärde att få säga vad dom tycker om bygget hos miljödomstolen.

Remisstiden förlängdes hos domstolen och har förlängts flera gånger efter det. Det är Stockholms hamnar som flera gånger begärt att få förlängd remisstid.

I december ska Stockholms hamnar ha lämnat in sitt yttrande om bygget till domstolen. Då har det alltså gått nästan ett halvår sedan ansökan lämnades in till miljödomstolen.

Men trots att kommunstyrelsen i Stockholm planerat att bygget skulle starta redan under senhösten i år så tror inte Gun Rudeberg att problemen som uppstått kommer att försena bygget:
- Vi bedömer att det nog inte kommer att försena byggstarten, vi tycker att det är viktigt att få in ett bra underlag inför miljödomstolens beslut.

Peter Johansson
peter.johansson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".