Kampanj för unga brottsoffer i Nacka

I Nacka har kommunen startat en kampanj för att stödja ungdomar som blivit utsatta för brott, så att de vet hur de ska få hjälp och hur de anmäler brott. Som första skola fick Stavsborgsskolan i Älta besök på måndagen.

– De kom och snackade om hur man ska anmäla och att man kan få hjälp och sådär, så jag tror man kan känna sig tryggare då, säger Daniel Wiklund som går i åttan.

Skulle du göra det då, om till exempel din polare här bredvid skulle bli nedkickad och du skulle se allting och du visste vilka gänget var och de var hotfulla?

– Ja, det tror jag att jag skulle. Jag har varit med om nåt liknade, inte nåt allvarligt, men det är väldigt jobbigt och man kan få hjälp.

Kampanjen som heter otäckt aktuellt besöker totalt fem högstadieskolor i Nacka den här veckan. Polis, en ung kvinna som själv blivit knivrånad och ansvariga för ungdomsverksamheten i kommunen berättar för eleverna om sina erfarenheter.

Marie- Therese Ayoub från ungdomsverksamheten i Nacka är ansvarig för hela kampanjen. Hon jobbar heltid med stöd till brottsutsatta unga samt vittnen i Nacka. Och hon vet att en polisanmälan kan kräva stöd.

– Det är inte säkert att de vågar. Det jag kan erbjuda är ju faktiskt att man kan komma till mig innan man gjort en polisanmälan och föra en diskussion om vad det kan innebära, varför det är viktigt att göra en polisanmälan och sen få information om vad som händer med en polisanmälan.

Hur stort är behovet av sån här hjälp i Nacka då?

– Vi fick ungefär 150 polisanmälningar från januari til augusti i år, så det är väldigt många. Sen finns det givetvis de som inte har polisanmält brott och de har jag inte fått kontakt med, men jag hoppas att det nu utifrån den här kampanjen är lättare för dem att ta kontakt med mig, säger Marie- Therese Ayoub.

Nästa vecka flyttar föreläsningskampanjen till Tyresö för att om två veckor dra vidare till Värmdö.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".