Ny kommunstyrelse vald i Sundbyberg

Den politiska röran i Sundbyberg ser ut att vara över. På måndagskvällen kunde kommunfullmäktige välja en ny kommunstyrelse.

Tidigare i höstas valdes socialdemokraten Helene Hellmark Knutsson till ny ordförande i styrelsen, men först efter att frågan bordlagts två gånger, kunde en hel kommunstyrelse utses.

Att en ny kommunstyrelse kunde väljas var resultatet av en överenskommelse över blockgränsen. Och det blev en styrelse med rödgrön majoritet.

Den socialdemokratiska gruppledaren Helene Hellmark Knutsson valdes till ny ordförande. Kommunstyrelsen blev dessutom större än tidigare: tretton ledamöter i stället för elva. De nya platserna gick till en socialdemokrat och en miljöpartist. Det rapporterar TT.

I utbyte mot att det blev en ny kommunstyrelse, lät den rödgröna majoriteten de politiskt tillsatta nämnderna behålla en borgerlig majoritet till efter nyår.

Det var efter att två moderata fullmäktigeledamöter hoppade av till socialdemokraterna i augusti, som de borgerliga partierna förlorade sin majoritet i kommunfullmäktige, trots valsegern i Sundbyberg förra hösten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".