Båtambulans föreslås i skärgården

Stockholms skärgård kan få en speciell båtambulans. Båtarna skulle kunna vara en eller flera Stridsbåt 90 som byggs om, enligt det centerpartistiska skärgårdslandstingsrådet Gustav Andersson.

Gustav Andersson ser brister i dagens system med ambulanshelikopter och sjöräddning.

– Om inte helikoptern kan åka på grund av dåligt väder har man ett samarbete med Sjöräddningen, som rycker ut. Men det är utryckningstider som ibland inte är riktigt så snabba som man skulle önska, och vi måste ju ha en ambulanssjukvård i hela länet som är likvärdig.

Inte samma möjlighet
Skärgårdslandstingsrådet Gustav Andersson misstänker att den som blir sjuk ute i skärgården inte har riktigt samma möjlighet till snabb och effektiv vård som den som bor på fastlandet.

Är det till exempel dåligt väder kan ambulanshelikoptern inte lyfta, då får sjöräddningen rycka ut men deras båtar har varken samma utrustning i båten eller utbildning bland personalen som en ambulans.

Stridsbåt 90
Ett sätt att ge bättre vård till skärgårdsborna vore istället att utrusta en eller flera stridsbåt 90 men intensivvårdplatser. En sådan båt gör 45 knop och kan snabbt vara på plats oavsett vad det är för väder.

Och eftersom planen är att ambulanshelikoptern ska finnas kvar även om man också bygger om stridsbåtar, vore det en fördel ekonomiskt om båt och helikopter var placerade på samma ställe, säger Gustav Andersson:

– Ett problem i sammanhanget är att Stockholms skärgård är ganska utsträckt från norr till söder, och frågan är om man kan hitta en plats som är tillfredsställande för  hela skärgården. Kan man inte det, kommer man inte heller att kunna samordna personalen med helikoptern, eftersom vi har en helikopterbasering.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".