S-krav: staten ska betala för trängselavgifter

Stockholms finansborgarråd Annika Billström kräver att staten ska betala försöket med trängselavgifter i trafiken. Kravet framförs idag i ett öppet brev till regeringens infrastrukturminister Ulrika Messing.
De planerade trängselavgifterna i Stockholmstrafiken är resultatet av en överenskommelse på riksplanet mellan Miljöpartiet och socialdemokraterna. De var ett krav för att miljöpartiet skulle stödja en socialdemokratisk regering. Socialdemokraternas gruppledare i Stockholm Annika Billström var därmed i praktiken tvungen att träffa samma överenskommelse i Stockholm för att bilda en rödgrön koalition här. Men samtidigt har hon varit öppet kritisk mot att rikspartierna lagt sig i de lokala frågorna i Stockholm. Nu använder hon det för att få staten att betala försöket med trängselavgifterna. I ett öppet brev till infrastrukturminister Ulrica Messing skriver Billström att eftersom beslutet om trängselavgifter är en följd av en uppgörelse på riksnivå bör staten betala de investeringar som krävs. De investeringarna kommer enligt Billström att uppgå till flera hundra miljoner kronor. Hon vill också ha svar från Ulrica Messing på hur statliga vägar ska hanteras, bland annat om det ska kosta pengar att åka på Essingeleden genom Stockholm.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".