Flyg över Upplands Väsby får fortsätta

Miljödomstolen slog på torsdagen fast att inflygningarna söderifrån till Arlandas bana tre får fortsätta i ytterligare tio år.  Inflygningarna över Upplands Väsby har varit kritiserade under många år.

Beslutet välkomnas av Luftfartsverket.

– Jag ser ganska positivt på det. Man har lyssnat på vår förklaring att det här med att undvika Upplands Väsby inte är alldeles enkelt, säger Claes Hagström, operativ chef på Arlanda.

– Det fordrar rutiner och system som idag inte finns i alla flygplan, bara i vissa. 

Krav från Länsstyrelsen
Det var Länsstyrelsen i Stockholm som krävt att inflygningarna över Upplands Väsby skulle upphöra på grund av buller.

Men nu har miljödomstolen bestämt att inflygningarna får fortsätta i ytterligare tio år.

För att på sikt minska miljöstörningarna provar Arlanda flygplats nya tekniska navigationssystem som ska göra det möjligt att flyga i en kurva in mot landningsbanan.

Men enligt Claes Hagström, operativ chef på Arlanda, är de systemen ännu inte färdigutvecklade.

– Vi har sagt att vi tror att det tar tio år. Flygplan har ju en ganska lång livslängd och det är en modern teknik som behövs för att klara att köra en kurvad inflygning.

Ungefär hur mycket minskar störningarna där då?

– Min uppfattning är att de kommer att totalt försvinna från Upplands Väsby tätort. Men det kan ju ligga ett och annat bostadshus under flygvägen, som då kommer att få ett buller som man inte känt tidigare, säger Claes Hagström.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".