Besvikelse efter dom om Arlandaflyg

Efter torsdagens dom i Miljödomstolen kommer planen till Arlanda att fortsätt flyga in över Upplands Väsby i ytterligare tio år. Bland Väsbybor mot buller är besvikelsen stor. Det är inte klart om Länsstyrelsen kommer att överklaga domen.

Länsstyrelsen, som anser att bullret vid landningar är för högt, hade krävt andra inflygningsvägar.

– När tredje banan på Arlanda startade 2003 blev Upplands Väsby tätort överflugen regelbundet, och vi fick in massiva klagomål  till Länsstyrelsen från de boende, säger Majlis Bergqvist,  miljöhandläggare vid Länsstyrelsens miljöskyddsenhet. 

Hur ser du på beskedet från Miljödomstolen?

– När vi drev målet var ju vår önskan och vi argumenterade för att få bort överflygningarna tidigare än 2018.

Luftfartsverket, som driver Arlanda flygplats, är dock nöjda med domen och menar att det inom tio år troligen finns ny teknisk utrustning som gör att Upplands Väsby kan undvikas vid landning.

Boende i Uppland Väsby har dock haft synpunkter på bullret under inflygningarna och har protesterat under lång tid.

– Jag ser det som en besvikelse. Jag hade förväntat mig lite bättre, säger Benny Reuterhagen, ordförande i föreningen Väsbybor mot buller.

Vad innebär domen för de boende i området?

– Det innebär att flygtrafiken fortsätter och att det kommer att fortsätta att bullra.

Hur störande upplever du flygtrafiken?

– Det är mycket störande, speciellt om man försöker få vila. Det går inte att sova under bullermattan. Det är framför allt tidiga morgnar som de flesta störs, säger Benny Reuterhagen. 

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".