Polis kräver krafttag för bättre äldrevård

Personer som arbetar inom äldreomsorgen borde kontrolleras bättre innan de anställs. Det här tycker Hans Franson, som är kriminalinspektör på Söderortspolisen och som utreder brott mot äldre och handikappade.
Hans Fransson säger till Radio Stockholm att de vanligaste brotten mot gamla i äldreomsorgen är att de utsätts för vanvård och stöld och eftersom många av brotten kan härledas till anställda tycker han att kraven och kontrollen av de anställda i äldrevården måste bli hårdare. På liknande sätt som kraven skärpts i barnomsorgen. - De gamla är lika värnlösa och utsatta som barnen och därför borde kraven på personalen som tar hand om de äldre vara lika stora, men det är de inte idag, säger Hans Fransson. För två år sen trädde en lag i kraft som säger att den som ska anställas i skola eller barnomsorg måste visa upp ett utdrag ur polisens belastningsregister för att visa att man inte är dömd för exempelvis våldsbrott. Men så långt vill inte Vårdförbundets andre vice ordförande i Stockholm Ulla Altin, gå inom äldrevården. Men till Radio Stockholm säger hon att hon håller med om att kontrollen av vårdanställda är för dålig. - Kontrollen är eftersatt idag. Anledningen är att det är brist på personal inom äldrevården idag och då lägger man inte så stor vikt vid kontrollen av anställda, utan man är glad för att man får någon som tar platsen, säger hon till Radio Stockholm.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".