Jobbsatsning på unga kvar i Södertälje

Trots att arbetsförmedlingen på måndagen drar igång sin nya satsning jobbgarantin, som ska hjälpa arbetslösa ungdomar till arbete så behåller Södertälje kommun sin framgångsrika ungdomssatsning Klivet.

Sedan starten för tre år sedan har Klivet hjälpt drygt 450 ungdomar att få jobb.

På måndagen startade alltså arbetsförmedlingen sin satsning jobbgarantin i hela landet. Den riktar sig till ungdomar som har varit arbetslösa i minst tre månader, och meningen är att ungdomar ska få jobb genom olika jobbaktiviteter, personlig coachning och praktik.

Satsningen ska ersätta de kommunala ungdomsprogrammen, och man räknar med att kunna hjälpa närmare 24 000 ungdomar till jobb eller utbildning i år och nästa år.

Men Södertälje kommer ändå att behålla sin satsning Klivet, där sex av tio ungdomar går vidare till arbete eller studier. Enligt kommunen kan det extra stödet vara avgörande för om ungdomar ska ta sig ur bidragsberoende.

En av dem är som fått jobb via Klivet är Antoinette Cheikho, som arbetar som tv-spelsinstruktör på äldreboenden i Södertälje.

Hon var deprimerad och beroende av socialbidrag i två år, innan hon fick anställning i Södertälje kommun med hjälp av Klivet.

Hon tror inte att hon hade fått jobb utan den satsningen.

– Jag hade förmodligen fortfarande varit i den där depressionen. Tack vare att man får jobb, växer man som person, även om jag inte är på topp nu heller, men det är mycket bättre, säger hon. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".