Klappar på kredit minskar

Åtta procent av svenskarna planerar att köpa julklappar på kredit i år. Det är något mindre än förra året. Det visar en sammanställning från Synovate, tidigare Temo. Undersökningen är beställd av Nordea.

I första hand betalar svenskarna alltså julklapparna med löpande inkomster och sparade pengar. Samtidigt konstaterar flera privatekonomer att det blivit allt mer accepterat att handla saker på kredit.

– Jag märker att man vill ha mer än vad man egentligen har råd med. Det gäller även personer med höga löner som vill framstå som att de har det bättre än de egentligen har det, säger Annika Creutzer, expert på privatekonomi och chefredaktör och ansvarig utgivare för tidningen Privata Affärer, till Radio Stockholm.

När det gäller julklappar finns också regionala skillnader. I Stockholm kommer vi att handla julklappar för i genomsnitt 3 300 kronor per person. I Mellansverige för något mindre och i Norrland för hela 4 000 kronor per person. Över hela landet tänker folk köpa julklappar för mer pengar än förra året.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".