Straffavgift för omärkta kemikalier

Fem butiker i Stockholm riskerar att få betala straffavgifter för att de sålt farliga kemikalier utan särskild varningsmärkning för synskadade. Det gäller bland annat giftiga färger och rostskyddsmedel som enligt Kemikalieinspektionen måste märkas med en särskild varningstriangel som synskadade kan känna.
I eftermiddag ska Stockholms Miljö- och hälsoskyddsnämnd behandla frågan, och förslaget är att butikerna ska betala en straffavgift på 15 000 kronor. Magnus Hellström är moderaternas gruppledare i nämnden, och han tycker inte att butikerna ska tvingas betala. Det handlar om några få kemikalieförpackningar som saknar varningsmärkning - och butikerna har rättat till felen. Därför bör de slippa straffavgiften, enligt Magnus Hellström. Anna Bergholtz, själv blind och aktiv i unga synskadade, tycker inte att det är något bra argument: - Då är det ju ändå ett litet antal som slipper igenom och som kan skadad någon. Och att en blir skadad, det är för mycket tycker jag, säger Anna Bergholtz.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".