Oro i Hallstavik efter aviserad bantning

Invånarna i Hallstavik är upprörda efter måndagens besked om att 300 tjänster på Hallsta pappersbruk i Norrtälje kan komma försvinna.

Många boende i Hallstavik är upprörda. Här är några reaktioner: 

– Det lär ju inte bli bättre. Det finns ju inte så många jobb. Jag tror att många kommer att flytta härifrån.

– Jag tror att det blir alldeles åt helvete. Jag tror inte att det går att föreställa sig.

– Det blir ett väldigt avbräck för Hallstavik i sådana fall.

Papperstillverkaren Holmen vill minska personalstyrkan med upptill 300 personer på Hallsta pappersbruk. Bakgrunden är de höga kostnaderna för ved, returpapper och energi.

Ingen precisering 
På Holmen paper vill man inte gå in på exakt hur många jobb som kommer att försvinna, men nedskärningar bland personalen kommer det att bli.

Företaget ska nu gå igenom hela sin organisation och undersöka om man kan lägga ner produktionen i en av sina äldsta pappersmaskiner. Om så blir fallet kan var tredje anställd förlora sitt jobb.

”Ett dråpslag”
Kjell Jansson, moderat kommunalråd i Norrtälje, kallar måndagens besked ett dråpslag.

– Samtidigt som man vill satsa långsiktigt på att bygga ut med nya maskiner, är det oerhört bekymmersamt om så många blir av med jobbet. Det är tragiskt för de familjer det drabbar, och det är också bekymmersamt hur vi ska hitta nya jobb.

Hur tänker ni hantera situationen?

– Jag har inte hunnit diskutera frågan alls. Det är inte alldeles enkelt, det här. Vi jobbar hårt för att få hit nya arbetstillfällen och nya företag. Det här är naturligtvis ett dråpslag, säger Kjell Jansson.

helen.ling@sr.se
mona.wahlund@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".