Flyktingintroduktion orsakar strid i Stadshuset

Det har blossat upp till politisk strid i Stockholm om hur flyktingar ska tas emot. Det socialdemokratiska integrationsborgarrådet Teres Lindberg föreslår en samordning av den så kallade flyktingintroduktionen och undervisningen i svenska för invandrare.
Det anser hon skulle leda till att teori och praktik blir närmare kopplade till varandra - och att flyktingarna snabbare kommer in i det svenska samhället. Moderaternas oppositionsborgarråd Kristina Axén Olin säger att förslaget innebär att frivilligorganisationerna inte längre får sköta flyktingintroduktionen. I Stockholm sköts introduktionen idag av kommunen själv och av flera frivilligorganisationer. Men upphandlingen som gav organisationerna det uppdraget gäller bara året ut, och ska enligt förslaget till integrationsnämnden i eftermiddag inte förnyas. Det innebär enligt Kristina Axén Olin att frivilligorganisationerna stängs ute från att sköta flyktingintroduktionen. Teres Lindberg säger att frågan ska utredas, och att hon idag inte vet på vilket sätt organisationerna ska medverka i framtiden.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".