Hemlöshet engagerade många

Många lyssnare hörde under torsdagseftermiddagen av sig till Radio Stockholm för att diskutera problemet med hemlöshet.

Under hösten har Stockholm stad och frivilligorganisationerna noterat att allt fler hemlösa sökt hjälp för att ha någonstans att bo. Karin Sundström var en av dem som ringde. Hon ansåg att själva grundproblemet bakom hemlöshet borde gå att lösa:

– Det klart att det kan finnas många orsaker. Även om det är obetalda hyror eller störningar, de borde kunna lösa de här problemen innan de åker ut på gatan.

3 400 hemlösa
Det finns idag runt 3 400 hemlösa i Stockholm, därav en grupp på mellan 400 och 500 personer som bor på härbärgen och till och från sover i portar, eller ibland hos någon kompis.

Under hösten har Stockholm stad noterat att fler yngre hemlösa sökt sig till enheten för hemlösa för att få någonstans att bo.

Stadsmissionen hävdar att fler med annan etnisk bakgrund än svensk blivit hemlösa. Dessa personer lider ibland också samtidigt av posttraumatisk stress och missbruksproblem.

Socialborgarrådet i Stockholms stad, moderaten Ulf Kristersson, var en av dem som svarade på frågor under eftermiddagen. Han anser att det fortfarande finns många problem när det gäller stadens arbete kring hemlöshet.

”Målen går att nå”
Men det mål som finns inom staden, att halvera antalet hemlösa på fem år, och att hemlösheten ska vara helt avskaffad inom tio år, tror han ändå går att nå:

– Att halvera hemlösheten, i form av uteliggare och människor som bor återkommande på våra härbärgen, jag tror att det är en fullt möjlig väg. Jag tror att det huvudsakligen beror på hur duktiga vi själva blir på att arbeta med hemlöshet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".