S kraftigt framåt i Stockholm

Stödet för socialdemokraterna har ökat kraftigt i Stockholm, enligt SCB:s senaste väljarundersökning som presenterades på torsdagen.

På ett år har socialdemokraterna gått framåt med nio procentenheter, medan alla övriga riksdagspartier fått minskat stöd i Stockholms stad.

Carin Jämtin, är socialdemokratiskt oppositionsborgarråd i Stockholm.

– Jag hoppas att det här speglar något slags tydlighet i politiken. Vi står mellan två alternativ: Att satsa på välfärden på olika sätt, eller att skära ned på välfärden. Vi valde att satsa på skolan i vår budgetreservation, men att inte sänka skatten.

I vilken mån kan det bero på det enkla faktum att ni sitter i opposition?

– Vi har gått fram nu under ganska lång tid, och det är klart att det är lättare att vara i opposition än i majoritet, det har jag stor respekt för, men jag tror ändå att det speglar en besvikelse med de neskärningar som stockholmarna ser redan idag i välfärden, säger Carin Jämtin. 

Stockholmarna ger socialdemokraterna, som enda parti, ökat stöd sedan undersökningen gjordes förra året, två månader efter valet.

Minskat stöd
Alla andra partier får minskat stöd, även om minskningarna är små och bara statistiskt säkerställda i kristdemokraternas och miljöpartiets fall.

Vänsterblocket med miljöpartiet får 49,5 procent av rösterna och allianspartierna 48,4 procent.

Skillnaden ligger inom felmarginalen, så läget mellan blocken kan nu sägas vara helt jämnt.

Men att socialdemokraterna går framåt med hela nioprocentenheter tas ändå med ro av Sten Nordin, ordförande för moderaterna i Stockholms stad.

– Nej, jag kan inte säga att jag är oroad, däremot ska man som politiker alltid vara ödmjuk inför opinionsströmningarna och inför väljarnas synpunkter på den politik som förs.

Men att ni inte har gått framåt, är det ett kvitto på att ni har gjort ett dåligt jobb?

– Nej, det tycker jag inte. Det kvittot får vi 2010, det är då väljarna gör sin bedömning, och det är då väljarna gör det aktiva valet mellan vilken politik man tror på, vilken väg man vill gå, säger Sten Nordin.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".