Ny utredning om passagerare som fick lämna flyg

Riksåklagaren har beslutat att ta upp förundersökningen mot den pilot som, några veckor efter 11 septemberattackerna, vägrade tre män av arabiskt ursprung att följa med ett plan från Arlanda till Las Palmas. Det skriver Svenska Dagbladet.
Riksåklagare Klas Bergenstrand har överlämnat ärendet till åklagarmyndigheten i Stockholm som ska utreda fallet ytterligare. De tre männen, en från Egypten och två från Irak, skulle i oktober 2001 flyga till Las Palmas med Premiair. När passagerarna kommit ombord beslutade kaptenen att de tre omedelbart måste lämna planet. Beslutet motiverades med att en av männen enligt personalen och några passagerare, verkade nervös och inte följde säkerhetsbestämmelserna. Männen anmälde händelsen till polisen och till diskrimineringsombudsmannen, DO. DO Margareta Wadstein anser det rör sig om olaga diskriminering och säger att det går att styrka att männen avvisats på grund av ras, hudfärg, nationellt eller etniskt ursprung eller trosbekännelse. DO är också mycket kritisk mot att åklagarna hittills inte gjort någon tillräckligt ingående utredning.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".