Julen svår tid för många barn

Julen är en familjehögtid som vi förknippar med glädje och gemenskap - men för många barn kan julen vara en jobbig tid. Föräldrar som dricker, skilda föräldrar eller andra familjekonflikter skapar oro hos många barn.

- Från slutet av oktober så matas man med det här om glädjens högtid och all köphysteri och allt vad det är, att det är något som verkligen ska vara positivt och glädjerikt. Och sen finns det då en grupp barn som det här av olika anledningar är ganska jobbigt för, säger Thomas Jonsland på organisationen Bris, Barnens rätt i samhället, till Sveriges Radio Västmanland.

Varje år ringer och mejlar drygt 20 000 barn och ungdomar till Bris för att prata med en vuxen. Familjekonflikter är det vanligaste temat på samtalen och kring jul kan Bris se att konflikterna försvåras. Föräldrar som blir fulla är ett återkommande samtalsämne liksom problem med skilda föräldrar.

Många barn känner en oro för att de måste tillbringa julen tillsammans med en förälder som de inte bor med och inte träffar särskilt ofta.

För barn som lever i en familj med mycket konflikter och problem kan jullovet bli jobbigt när de förlorar kontakten med vuxna utanför familjen, som finns i till exempel skolan, säger Thomas Jonsland.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".