Projekt mot våld i psykiatrin utökas

Ett projekt för att förebygga och hantera hot och våld inom psykiatrin i landstinget har fått sammanlagt 3,4 miljoner kronor i bidrag nästa år. All psykiatri inom landstinget berörs av ”Hot- och våldsprojektet”och nytt för nästa år att även barn- och ungdomspsykiatrin tas med.

– Den tar både mjuka och hårda sidor av arbetet på en psykavdelning på allvar. Vi går på djupet med mjuka värden som förståelseperspektiv och de egna reaktionerna man upplever, samtidigt så är det en ordentlig utbildning i hur man kan hålla fast en patient som inte vill bli fasthållen och hur vi kan lägga ner personer på golvet. Det här en modell som får ihop de här två sidor på ett bra sätt, säger Anna Björkdahl som leder projektet.

Blandar teori och praktik
Hot- och våldsprojektet startade som ett pilotprojekt inom psykiatrin hösten 2005. Teori och praktik blandas och det bygger på att man utvecklar förståelse för situationer som kan uppstå mellan vårdare och patienter.

Bland annat får vårdaren lära sig att fysiskt ta kontroll över en hotfull situation utan att skapa smärta och med bibehållet samarbete mellan vårdare och patient. 

Kommer ursprungligen från Norge
Modellen kommer ursprungligen från Bergen i Norge och utvecklas nu i samarbete mellan landstingsprojektet och Norge. 

Det är svårt att ge några konkreta siffror på hur vanligt det är med hot och våldsituationer inom psykiatrin i Stockholms läns landsting, och enligt Anna Björkdahl är mörkertalet stort. Norman Schiappascasse som utbildar personer inom folk inom hot- och våldsprojektet ute på verksamheterna märker att den behövs.

– Jag har mer än 200 anställda som jobbar på psykiatriska kliniken Huddinge som säger att de är väldigt nöjda, de känner sig mycket tryggare nu på jobbet. Och de tycker att det är mycket lättare att jobba nu genom att de bemöter patienter på ett annat sätt, säger Norman Schiappascasse.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".