Stort svartbygge i Nykvarn

. Flera nya byggnader har byggts på en äldre gård vid sjön Yngern utan bygglov. Hela 660 kvadratmeter kan vara byggda utan tillstånd, och ägarna riskerar nu höga straffavgifter. Byggnaderna omgärdas nu av en hög stenmur som inkräktar på strandskyddsområdet. Dessutom har schaktmassor tippats i sjön utan tillstånd.
Nykvarns kommun uppmärksammades på bygget genom en anonym anmälan. Ägarna hävdar att de är befriade från bygglov, eftersom det rör sig om en jordbruksfastighet. Man planerar att starta hästavel och bedriva fårskötsel. Men kommunen menar att eftersom det i dag inte finns nån jordbruksverksamhet, så är det ett svartbygge. Den 6 mars tas ärendet upp i tekniska nämnden i Nykvarns kommun. Nåt förslag till beslut finns ännu inte skrivet, men bygglovshandläggaren Lars-Erik Sarvell säger till Radio Stockholm, att om ägarna får tillstånd i efterhand, så riskerar de ändå straffavgifter på runt 150 000 kronor. Alternativet till bygglov är att de omstridda byggnaderna rivs.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".