Tre fälls för dödsmisshandel

Tre tonårspojkar fälls av Stockholms tingsrätt för dödsmisshandeln av en 16-årig pojke på Kungsholmen i Stockholm i höstas. De döms för grov misshandel och vållande till annans död till sluten ungdomsvård i tre år.

– Det är bra att tre personer i alla fall blev dömda för det här, och att de fick kännbara straff. Däremot håller jag inte med tingsrätten om att den här fjärde killen ska frikännas, jag tycker att det bevisningen var sådan att han också borde ha blivit dömd som de andra tre, säger kammaråklagare Jens Nilsson.

– Jag tycker också att det fanns skäl att bedöma det här som ett uppsåtligt dödande, mord eller i alla fall dråp.

Åklagaren ville i första hand att pojkarna skulle fällas för mord. Men enligt tingsrätten var aldrig pojkarnas avsikt att döda 16-åringen.

Däremot tycker tingsrätten att det är bevisat att de tre pojkarna varit med och misshandlat den 16-åriga pojken.

Tingsrätten tycker också att det saknar betydelse vem dom som utdelat det dödande slaget eller sparken.

– Det är omöjligt att bevisa exakt vilket blåmärke eller vilken skada som kom från vilken spark. Kan man bevisa att tre personer har sparkat tillsammans på den liggande personen, och han dör, då räcker det, säger Jens Nilsson.

Pojkarna ska tillammans också betala ett skadestånd på 286 000 kronor till den dödade 16 åringens familj.

En fälld för anstiftan
En femte tonårspojke döms för anstiftan av misshandel till ungdomsvård.

Samtliga tre pojkar som fälldes för dödsmisshandeln kommer att överklaga sina domar till hovrätten.

Björn Sandin är försvarsadvokat till en av pojkarna.

– Det är klart att det här är en stor besvikelse. Nu ska det här upp i hovrätten, och jag tror att det här målet, oavsett hur det hade gått, hade hamnat en vända i hovrätten, någon blir alltid missnöjd.

En helt frikänd
Den fjärde pojken som misstänktes för delaktighet i dödsmisshandeln, frikändes av tingsrätten.

– Jag har hela tiden trott på min klient. Han har bidragit till att den här utredningen har kunnat bedrivas på ett bra sätt, tycker jag. Han har inte vid något tillfälle undanhållit något från polisen. Det finns inte något som polis och åklagare har kunnat vederlägga i hans berättelse, säger advokat Åke Broné.