Storstadssatsningen en framgång för Fittja

Regeringens extra pengar till utsatta områden, den så kallade storstadssatsningen, har gett mycket goda resultat i Fittja i Botkyrka.
Det visar en granskning som Mångkulturellt Centrum i Botkyrka har gjort, uppger Radio Stockholm. - Resultatet är positivt. Kriminaliteten och arbetslösheten har minskat i området, tryggheten bland de boende har ökat och eleverna når bättre resultat i skolan, säger Hassan Hosseini, forskningsledare på mångkulturellt centrum, till Radio Stockholm. Satsningen startade för fem år och sedan dess har betydligt fler elever blivit behöriga till gymnasiet. Kriminaliteten och arbetslösheten har minskat i området och tryggheten bland de boende har ökat. Förbättringarna beror till största delen på storstadssatningen, enligt utvärderingen. Men Fittjaängsskolans rektor Eric Rudholm är orolig för hur det ska bli i framtiden. De totalt tre miljoner kronor skolan fått de senaste tre åren till pedagogisk extraverksamhet är nu slut. De kommande åren får skolan bara ett par hundra tusen kronor, som ska räcka till samma verksamhet. - Officiellt finns inga pengar utan vi kommer att få klara det här med ordinarie budget och det kommer att bli kärvt, säger Eric Rudholm, till Radio Stockholm. Eric Rudholm hade velat fortsätta med lyckade projekt, som till exempel hjälp med läxläsning och språkutvecklande arbetssätt i förskolan, men det blir svårt när pengarna inte finns.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".