Fler brott kan klaras upp med kameror

Stockholmspolisen hoppas kunna lösa fler fall av bland annat misshandel och skadegörelse när kameraövervakningen i tunnelbanan i vinter blir fullt utbyggd.

Kameror kommer att finnas på perronger, spärrar och rulltrappor. Under 2008 kommer också alla bussar och pendeltåg utrustas med kameror. Men polisen smög igång redan under förra året.

– Vi har ju kört en provperiod sedan i september, och i december är det ett 30-tal ärenden där utredare har fått filmsnuttar från tunnelbanan, som vi har skickat till dem, och där vi har gärningsmannen med, säger John Bäckström.

Är det bra, statistiskt sett?

– Ja, jag blev själv förvånad när vi gick igenom och räknade ihop hur mycket det var.

Det nya är alltså att polisen själva kan sitta och analysera bilderna och inte behöver använvda sig av SL:s personal och teknik.

Men polisen kan inte gå in och titta på övervaknnigsfilmerna hur som helst. Först måste de skicka in en speciell begäran till SL som också hänvisar till det brott som ska utredas.

Så kriminalkommissarie John Bäckström tycker inte att man ska känna rädsla för något slags övervakningssamhälle:

– Det är väl snarare så att det är en trygghet att veta att polisen kan klara upp brott som har begåtts i tunnelbanan.

När det är fullt utbyggt, hur många kameror kommer det att finnas i Stockholm?

– Det lär komma att röra sig om cirka 18 000 kameror. Vi räknar med att vi inte behöver bli arbetslösa. 

Av de som Radio Stockholm pratar med nere på tunnelbananans blå linje tycker alla att det är bra med kameraövervakning i både tunnelbana och på buss.

– Jag känner mig säker, inte övervakad. Om man har ett bra beteende, spelar det ingen roll om det finns kameror eller inte. Det är för min trygghet, säger Harriet Olofsson. 

– Jag tycker att vakterna som står här är ganska jobbiga när de står och ser på alla. Hellre kameror, säger Avar Birkerson.