Ingen självklar efterträdare till Heister

Det finns idag ingen självklar efterträdare till finanslandstingrådet Chris Heister som blir landshövding i Västerbotten, det innebär att den moderata valberedningen har flera namn att sålla bland.

Den person som tillträder som finanslandstingsråd kommer att ha en budget på runt 60 miljarder per år.

Samtidigt pågår det ett omfattande förändringsarbete där Vårdval Stockholm kanske blir det som kommer att avgöra valet år 2010.

Ledaregenskaper
Det gäller alltså att hitta en person som både har ledaregenskaper och ett visst ekonomiskt sinne.

Och med tanke på den ofta stingsliga debatt som förs mellan blocken i landstingssalen så kanske en pedagogisk talang inte är helt fel.

Ett sätt att inte krångla till det är att låta nuvarande trafiklandstingsrådet Christer G Wennerholm efterträda Chris Heister. Han har tidigare varit kanslichef och oppositionsråd och kan landstinget väl.

Kvinna som efterträdare
Men det finns även de som anser att det inte ska förekomma för många rockader i nuvarande organisation, men även att Chris Heister bör efterträdas av en kvinna.

I såfall är riksdagsledamöterna Catharina Elmsäter-Svärd och Hillevi Engström starka kandidater.

Ska moderaterna leta namn utanför kretsen av riksdagsmän och kommunalråd kan till exempel Mikael Sandström, idag statssekreterare i statsrådsberedningen, vara möjlig.

Langby inte övertalningsbar
Annars är det namn som de flesta spontant nämner Nackas kommunalråd Erik Langby, men han är troligen omöjlig att övertala, och han  har tidigare tackat nej till attraktiva poster.

erik.andersson@sr.se