Kritik mot förslag att slå ihop tingsrätter

En majoritet av kommunerna i Stockholms län är negativa till förslaget som finns att organisera om tingsrätterna i länet. Domstolsverket föreslår att nio tingsrätter slås ihop till tre, en i Stockholms city, en i Sollentuna och en i Flemingsberg.
Domstolsverket anser att en tre stora tingsrätter skulle bli mer effektiva och garantera lika lång handläggningstid i hela länet. Förslaget är ute på remiss och 22 kommuner har svarat. Av dem är 16 kritiska eller ser problem med omorganisationen. Kritiken gäller att tingsrätterna hamnar för långt ifrån medborgarna, att det kan bli svårare att rekrytera nämndemän om restiderna blir längre och flera kommuner fruktar också att det ska leda till en sammanslagning av polisdistrikten. Nacka tingsrätt skulle försvinna om förslaget blir verklighet. Kommunalrådet i Nacka, Erik Langby (m), är kritisk till centraliseringen: - Det här tycks egentligen bottna i något helt annat, nämligen att man har problem med Stockholm stingsrätt. Men då är det bättre att man löser de problemen istället för att slå allting runt omkring. Frågan om tingsrättsorganisationen i Stockholms län kommer att avgöras av regeringen.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".