Södertälje

Fler väktare efter stenkastning

Fler väktare, tipstelefon och information i skolan. Det är något av vad Södertälje kommun, polisen, SL och Swebus tänker genomföra för att minska problemet med att unga kastar stenar och andra föremål mot bussar.

– Tyvärr är det nog så att en del av de här blir triggade av att uppmärksammas i media och att man lyckas stoppa bussarna. Tyvärr är det så att det har den spridningseffekten, och det är det vi måste sätta stopp för nu med ökade insatser från kommunen, SL, Swebus och polisen, säger Anders Lago, socialdemokratiskt kommunalråd i Södertälje.

Både polisen och socialtjänsten kommer att prioritera stenkastningen i framtiden. Kommunen ska informera ännu mer i skolorna, och alla myndigheter kommer att samarbeta ännu mer i framtiden.

Fler poliser och väktare
I de mest utsatta områdena kommer det finnas både fler poliser och väktare, anställda av kommunen som också nu ska börja samarbeta med organisationen Lugna gatan.

Polisen hoppas också på att få in fler tips med hjälp av en ny tipstelefon.

Men det är inte bara myndigheterna som ska gripa in, enligt Anders Lago:

– Det är också ett stort föräldraansvar, att ha koll på sina ungdomar om vad de gör och inte gör.

Ska man på något sätt informera föräldrar om vad deras uppgift egentligen är?

– Vi gör ju det kontinuerligt. Nu kommer vi framför allt också att diskutera det här med ungdomarna själva i högstadieskolor och i gymnasieskolor.

På vilket sätt kommer det att förändras, jämfört med det sätt ni arbetar på nu?

– Att vi kraftigt utökar resurserna.

Hur pass hoppfull är du om att de här åtgärderna hjälper?

– Jag är helt övertygad om att de hjälper långsiktigt. Men jag vet och tror också att vi kommer att ha ett antal sådana här incidenter till. Det tror inte jag, hur stora insatser vi än sätter in, att man kan stoppa allt omedelbart, från den ena dagen till den andra, men långsiktigt är jag helt säker på att vi kommer att lösa problemet.

Anders Diamant
anders.diamant@sr.se