Skyddsvästar till fler väktare efter knivmord

Bevakningsbolaget Falck kommer nu att låta fler väktare bära skyddsvästar efter att en väktare knivdödades i Stockholm på tisdagskvällen.
Väktaren som höggs till döds bar inte skyddsväst när han blev knivskuren av en flyende snattare. -Det som har inträffat var så ofattbart så det får oss nu att agera i den här riktningen säger Roland Berndt, informationschef på Falck Security, till Radio Stockholm. Tidigare har Falck bedömt från uppdrag till uppdrag om deras väktare behöver bära skyddsvästar. Väktare vid värdetransporter har haft väst, de vid köpcentrum har inte haft det. Nu ändras policyn så att fler väktare får västar, bland annat butikskontrollanter och väktare på köpcentrum. De senaste åren har flera väktare i Stockholms län anfallits. Senast i somras knivhöggs en väktare som ingrep mot två klottrare vid Adolf Fredriks kyrka. Facket har krävt fler skyddsvästar i flera år. Flera väktare som Radio Stockholm talat med säger att arbetsgivarna ibland har varit emot av ekonomiska skäl - en väst kostar runt 5000 kronor. Roland Berndt på Falck säger att han inte kan bedöma om företaget snålat med västar. -Det är så pass ovanligt att en väktare dödas på det här sättet att det är svårt att koppla ihop det till västar i allmänhet, säger Roland Berndt.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".