Stockholm

Var tredje utan skyddsrum i Stockholm

Uppemot var tredje person som befinner sig i Stockholm dagtid skulle i händelse av krig bli utan plats i skyddsrum.

Det är stor brist på skyddsrum i Stockholms stad.  Vi har tidigare rapporterat att ungefär tio procent av befolkningen inte skulle få plats i de skyddsrum som finns i länet om det skulle behövas.

Men i Stockholms innerstad är bristen betydligt större, där skulle mellan 25 och 30 procent bli utan plats i skyddsrum, säger Rickard Skoog, fastighetsansvarig på Stockholms brandförsvar.

– På grund av att idag ökar ju folkmängden under dagtid. Folk bor i kranskommunerna och jobbar inne i stan, och tanken är ju att de ska ha en skyddsrumsplats på sin arbetsplats - och då räcker det inte till.

Att det är brist på skyddsrum i Stockholms innerstad har en historisk förklaring: Från slutet av 1950-talet till slutet av 1970-talet skulle de fjorton största städerna i landet utrymmas i händelse av krig.

Få byggdes
Därför byggdes få skyddsrum där och de som byggdes i Stockholm blev framför allt stora bergrum som skulle kunna klara en kärnvapenladdning - som till exempel det under Klara kyrka i centrala Stockholm, där portarna väger upp mot 30 ton.

– Det är för att det ska kunna klara de tryckvågor som bildas, säger Rickard Skoog.

Senare har också de vanliga skyddsrummen, de som kan finnas i vanliga källare, byggts ut i Stockholms innerstad.

Inga nya
Men idag byggs inga nya skyddsrum alls, vilket gör att de som finns noggrant värnas - något som kan orsaka problem när nya tunnlar ska dras under Stockholm och bergrummen måste skyddas.

Skyddsrum ska användas i händelse av krig - och något överhängande behov av dem anses inte finnas idag. Men skulle hotbilden förändras måste man hitta lösningar för att kompensera bristen i Stockholm, säger Rickard Skoog.

– Då får man väl eventuellt omplacera folk. Man får titta på: Måste man komma in till stan och arbeta i stan, eller titta på någon typ av verksamhet som gör att man inte behöver komma in till stan.

Maria Blomquist
maria.blomquist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista